В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Настоящите студенти от ЕС във Великобритания ще запазят условията си на обучение до завършването си

Ангел Игнатов, изпълнителен директор на BG Careers Fair UK, В развитие, 15.01.2019

Настоящите студенти от ЕС във Великобритания ще запазят условията си на обучение до завършването си, коментира Ангел Игнатов, изпълнителен директор на BG Careers Fair UK, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"По статистика, предоставена от Статистическата служба за висше образование към британското правителство, около 6 300 български студенти са се обучавали във Великобритания през 2016 г. Това е един от най-големият брой български студенти в чужбина. Несъмнено Лондон е най-изявеният притегателен център, тъй като там има поне 10 университета. Официалното становище на британското правителство към момента е, че студентите от ЕС, в това число и българските, обучаващи се в момента във Великобритания, ще запазят условията си на обучение до завършването си".

Българските студенти се отличават с лесна адаптивност, смята Ангел Игнатов. "Голяма част от тях успяват да се реализират лесно в различни държави. Студентите във Великобритания допринасят и за развитие към науката. Едно от нещата, които тревожи българските студенти, са таксите. Бих посъветвал бъдещите кандидат-студенти е да преценят дали университетът им би си струвал стабилна финансова инвестиция", акцентира той. Нагласите на българите относно пребиваването им във Великобритания предвид Брекзит са обезкуражаващи, става ясно още от думите на госта.

"Българските студенти в чужбина избират да се обучават още в Холандия, Германия, Дания. По-малък процент отива в САЩ, Франция и други държави от Европа. В последно време се обсъжда, че в Холандия таксите за образование специално за първокурсници биват намалявани от 2000 на 1000 евро. Също така интересът на българските студенти след 2016 към Холандия нараства".

Британското образование в някаква степен е малко по-традиционно, но това не важи за всички университети, обобщи наблюденията си Ангел Игнатов.

 

Последни новини
Още от В развитие