В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Фючърсите върху електроенергията ще дадат възможност за по-лесно предвиждане на разходите

Мариян Йорданов, Investor. bg, В развитие, 15.01.2019

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Пускането на фючърси върху електроенергията ще даде възможност на производителите и потребителите на ток да подсигурят потреблението за следващите няколко години ден по ден. Мярката представлява съществена стъпка либерализиране на търговията с електроенергия в региона. Така коментира новината за излизането на България на дериватните инструменти Мариян ЙордановInvestor. bg, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Припомняме, че в понеделник Investor.bg първи писа, че България пуска фючърси върху електроенергията, търгувана на Българска независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ), чрез European Energy Exchange (EEX) от групата на Deutsche Börse Group. 

"Говорим за много сериозен борсов оператор, който вече има такива продукти и в съседни на България страни. Покрити са именно пазарите, които помагат за снабдяването на България с електричество, когато не достига, там се пласират и излишъците, в случай, че имаме повече. Ще се предлагат около 25 фючърса, включително за следващи няколко дни, няколко месеца, няколко тримесечия и няколко години... Това е съществена стъпка за либерализиране на търговията с електроенергия в региона. Излизането на картата на финансовите инструменти е голям успех за България. Сега всички потребители и производители трябва да си намерят подходящите брокери, за да си осигурят балансирана цена“.

Според Йорданов това би позволило на индустрията да закупува електроенергия за няколко месеца напред и така да улесни предвидимостта на бъдещите си разходи.

Производителите ще могат по-лесно да предвижда своите разходи, съответно и приходи. Важното е, че има мощности, които могат да се активират във всеки момент и да покрият пикови нужди. За да се стигне до това обаче е необходимо да се приведат в действие неработещи централи, за което е необходимо съществено финансиране“.

Гостът изтъкна, че достатъчното мощности у нас и в региона би трябвало да значат, че сериозни увеличения на пазара на електроенергия няма да има, стига той да започне да работи.

"Сега с тези фючърси, когато е изгодно, тези мощности ще се включват. Ще се планират, че ще трябва след една седмица да се включат, или след един месец . Но тук е моментът и производителите да си свършат работата, и потребителите, просто на пазара му трябва време. Винаги нещата се развиват след криза, така че вече след тази една година на много волатилни дни на пазара може би ще дойде и решението".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие