В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

БФБ се цели към ефективна екосистема на българската икономика

Иван Такев, изп. дир. на БФБ, В развитие, 15.01.2019

БФБ се цели към иновативна и ефективна екосистема на българската икономика, коментира изпълнителният директор на БФБ Иван Такев в интервю на Хюлия Айваз за предаването "В развитие". 

Трябва да генерираме значителен интерес от страна на по-малки компании към този капиталовия пазар, спомена Иван Такев. "Основно разчитаме на т. нар. съветници, съпътстващи всяка една компания, която търси финансиране. Те трябва да бъдат проактивната страна, която да опосредства диалога между нас и компаниите. Вярвам в потенциала на капиталовия пазар. Ние сериозно разчитаме на това, което МСП произвежда. От друга страна, разбираме, че има пробойна във финасирането на малките и средни компании. За България тя се изчислява от порядъка на 13% от БВП на държавата", посочи той.

ЕС създаде солидна регулаторна рамка, която способства и цели промотирането на този тип пазари. МСП наистина ще получат значителни ползи от присъствието си на такъв пазар. Планираме да се фокусираме и върху други фактори, свързани с финансирането на българския пазар и с презентирането на БФБ в рамките на българския бизнес. Ще се целим и в непублични компании, ще ги подпомогнем в техния ръст, завземането на нови пазари и дефинирането на стратегията им.

В момента една компания е подала документи в Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, съобщи Иван Такев. "Тя вече анонсира своето предстоящо първо IPO. Смятам, че това няма да остане изолиран случай", допълни той.

За момента няма ясно изразен тренд сред компаниите, така че IPO-тата няма да са изразени от конкретен тренд, отбеляза Такев.

"Проектът за изграждане на единна входна точка е доста сложен, но много необходм. Ще опрости комуникацията, ще съкрати срокове. Ще бъде изцяло в услуга на инвестиционните посредници и инвеститорите. Заражда се нова вълна от хора, които разрастват своите бизнеси. БФБ цели създаването на иновативна и ефективна екосистема на българската икономика".

 

Последни новини
Още от В развитие