В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Инвестиции в енергийната трансформация ще са положителен сигнал за българската икономика

Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект, В развитие, 14.01.2019

Инвестиции от страна на България в нови източници на енергия ще са положителен сигнал както за инвеститорите, така и за развитието на българската икономика като цяло. Това каза Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Според Цанев Интегрираният национален план за климата и енергетиката трябва да има предвид основно енергийната ефективност.

Трябва да остойности потенциалът за пестене на енергия, да се види с какво разполага страната и да се прецени накъде да се насочат инвестициите за нови мощности, ако такива са необходими“.

Гостът отбеляза, че България има много голям потенциал в това отношение от гледна точка на природни дадености. Това обаче не е достатъчно, добави той.

България вече е безспорен IT център. Новите технологии изискват действително много сериозна работа в информационните и комуникационни платформи - те са ключови при деценрализираното производство на енергия, което е в основата на използването на възобновяеми източници. С това България има шанс. За да се осъществи тази част обаче трябва целенасочена държавна политика“.

Цанев отбеляза, че държавната политика в случая не противоречи на желанието държавната намеса да е ограничена на енергийния пазар. 

"Наличието на такава стратегия от страна на държавата трябва да даде сигнал на инвеститорите кои сектори ще бъдат защитени от непазарни инструменти на намеса, както и дали и къде ще има ограничаващи фактори, които да пречат на една или друга инвестиция. Това всъщност е ролята на държавата".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие