В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Oxford Economics: Много скоро германската икономика ще се възстанови

Даниел Харенберг, главен икономист в Oxford Economics, В развитие, 11.01.2019

Въпреки последните колебания на германската икономика някои анализатори не се притесняват за конюнктурата на федералната република.

„Дали германската икономика върви към рецесия - картината не е толкова лоша. Вярно е, че икономиката се влоши през последната половин година, третото тримесечие беше лошо, видяхме свиване на БВП, а вероятно и четвъртото няма да е добро. Но като се задълбочим в данните, не всичко е толкова зле, има и положителни сигнали“.

Наистина има свиване на икономиката в две последователни тримесечия и затова е налице техническа рецесия. „Но през първото тримесечие на 2019 г. очакваме възстановяване", заяви Даниел Харенберг, главен икономист в Oxford Economics, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Икономистът поясни още, че след свиването на ръста на икономиката през третото тримесечие повечето хора са очаквали в четвъртото да има възстановяване на загубените стойности.

"Изнесените данни показват, че това вероятно няма да се случи и четвъртото тримесечие също ще покаже свиване. Но причината беше в лошите данни на индекса на мениджърите на поръчките през декември, поради разочароващите резултати от ноември на промишленото производство, чийто ръст е спаднал с 2%, което е доста лоша новина. От друга страна трудовият пазар е все още силен, а безработицата е едва 5 % - най-ниското ниво от обединението на Германия. Много малко хора са без работа, а ръстът на заплатите се увеличи - хората получават повече пари и могат да ги харчат. Освен това, ако погледнем данните за поръчките - заводските поръчки все още са на високи нива. Работните места са на добро равнище. Но третото и четвъртото тримесечие не бяха толкова добри, заради действието на няколко временни фактора". 

Причината за по-лошите резултати през третото тримесечие са промените в изискванията към автомобилната индустрия - нови сертификати, процесът бе сложен и дълъг и наруши някои от веригите за доставки на автомобили. 

"Сега започва възстановяване - беше временен фактор. За четвъртото тримесечие - отразиха се протестите във Франция през ноември, имаше по-малък брой работни дни заради някои празнични дни. Все още се търсят причините за това, като погледите са насочени към промишленото производство. Под натиск бяха и фармацевтичните компании - основно заради транспортни разходи и проблеми", посочи в коментара си икономистът.

Той каза още, че в прогнозите се очаква да бъде отчетено свиване на икономическия ръст и за четвъртото тримесечие на 2018 г. въпреки положителните новини, свързани с повишеното потребление на стоки на дребно през ноември. Но икономиката на Германия се очаква да се възстанови през първото тримесечие на 2019 г., убеден е икономистът.

Гледайте видео материал с целия разговор.

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие