В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Перспективите пред разрастващата се космическа индустрия

Чад Андерсън, главен изпълнителен директор на Space Angels, В развитие, 10.01.2019

Космическата индустрия се оттласва от правителствения монопол и зависимостите от държавните агенции. 2018 г. беше поредната невероятна година за индустрията, като имаше много силни инвестиции в предприеамачеството в Космоса. Това каза Чад Андерсън, главен изпълнителен директор на Space Angels, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"През 2009 г. SpaceX изстреля успешно за първи път сателит в орбитата. Това направи Космоса достъпен за предприемачите. Оттогава досега са инвестирани 18 млрд. долара в 420 компании от бранша".

Инвестициите увеличават конкуренцията в правителствена и частна перспектива, коментира Андерсън.

Това, което правим в Космоса днес, се дължи на 60 години правителствени инвестиции и технологични разработки, заяви той.

„Китайското правителство се фокусира върху изпращането на хора в Космоса и производството на по-големи ракети. По-малките китайски компании са се фокусирали върху малки ракети и сателити“.

Подобна е тенденцията и в САЩ, въпреки че там индустрията е по-развита, допълни гостът.

Той говори за опитите на Китай да изследва тъмната страна на Луната.

„Луната е гореща тема. Китай демонстрира техническа мощ и приземи сонда на тъмната страна на Луната Това е впечатляващо, тъй като се случва за първи път. Естественият спътник на Земята е фокус и на САЩ “.

Близо 3 млрд. долара са инвестирани в космическата индустрия през 2018 г. От 2009 г. досега са инвестирани общо 18 млрд. долара в 410 космически компании, обясняват от Space Angels.

Предприемачеството в космоса се увеличава в световен мащаб. САЩ продължават да са лидер по инвестиции в космическата индустрия, като страната отговаря за 58% от глобалните инвестиции от 2009 г. досега.

През четвъртото тримесечие на изминалата година се наблюдава засилено международно присъствие и ключови инвестиции от китайски, сингапурски, германски и канадски компании. Делът на Китай от глобалните инвестиции от 2009 г. вече е 5%, което показва, че частните компании ще имат важна роля в космическите инициативи на втората по големина икономика в света.

През 2018 г. са инвестирани 336 млн. долара в китайски космически компании, което е ръст от 57% на годишна база. Азиатската страна изпреварва САЩ по брой космически полети през изминалата година за първи път в историята.

Фондовете за рисков капитал са инвестирали близо 4.2 млрд. долара в космически компании от 2009 г., като 70% от стойността е вложена през последните 3 години, сочи изследване на Space Angels.  

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Последни новини
Още от В развитие