В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Фед отправи успокоителни послания за бъдещата парична политика

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 10.01.2019

Фед отправи успокоителни послания за бъдещата парична политика, коментира д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Остава изречението, че ще има две увеличения през следващата година, добави д-р Магдалена Иванова. "Ключовият момент обаче е, че ще бъдат взимани под внимание входящите данни и съответно паричната политика може да бъде променяна и съобразявана с данните, които излизат. Обаче тук се появи момент, в който някои от пазарните анализатори коментират, че има разминаване между протокола от последната среща и това, което Джером Паул каза по време на пресконференцията след заседанието през декември", поясни тя.

"Т.е. този протокол излезе доста по-успокояващ за пазарите и абсолютно отговаря на това, което в последните дни различни представители на Федералния резерв и самият Джером Паул изпращат като послания: „Да, ние ще бъдем вече по-търпеливи по отношение на това, кога да има евентуално увеличение на лихвите“ и „Да, ние ще се съобразяваме и ще наблюдаваме рисковете“. Това са посланията в момента, които сякаш не бяха усетени по време на пресконференцията през декември, и съответно последваха сериозни спадове на щатските индекси до края на годината".

Разпродажбите посочват напрежението около търговския конфликт, както и притесненията, свързани с глобалния икономически растеж, твърди Иванова. "Серия международни институции, в това число големи банки, понижиха прогнозите си за големи държави, конкретни икономики и за глобалния растеж. И не на последно място - те посочват притесненията, свързани с това, дали са устойчиви корпоративните печалби на компаниите в САЩ. Бяхме свидетели именно на добри отчети и след това на разпродажби - явление, което подсказваше, че инвеститорите не са убедени и може би не вярват докрай на данните от отчетите", посочи още тя.

"Банкерите отново заемат една по-балансирана позиция. Те казват „Да, икономиката ни е силна, но има рискове“. И рисковете, които те посочват, са евентуално ескалация на търговското напрежение, по-бързо отслабване на фискалните стимули и не на последно място затягане на финансовите условия. Те вече обръщат внимание на по-остра реакция при евентуално затягане на паричната политика".

Добрата новина е, че и Dow Jones, и технологичният индекс Nasdaq успяха да приключат четвърта поред положителна сесия, съобщи Магдалена Иванова. "Така че реакцията на пазарите е положителна. Посланията, които дойдоха от ФЕД, са успокоителни за това, че ще бъде и следена ситуацията по-детайлно, и ще се търсят доказателства за промяна в паричната политика", обобщи тя.

 

 

Последни новини
Още от В развитие