В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Удължаването на търговските преговори е предпоставка за постигане на конкретни резултати

Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика, В развитие, 09.01.2019

Удължаването на търговските преговори между САЩ и Китай показва оптимистични тенденции, че все пак се води разговор по същество и че има желание от двете страни спорът да бъде решен не в пълния си вид, но поне да бъдат постигнати определени резултати в близки срокове. Поставеният срок 1-ви март звучи изключтелно страшно за финансовите пазари, икономиката на Китай, която се забавя, както и за президента на САЩ Доналд Тръмп, който се намира в сложна вътрешнополитическа ситуация. Това каза Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Първите индикации, с които разполагаме са, че се преговаря основно за възстановяване на покупките на соя и други зърнени храни от страна на Китай. Водят се преговори и за някои мерки по отношение увеличаване на достъпа на американски компании до китайските пазари. Въпросът е дали това би било достатъчно".

Трифонова коментира публикацията на Тръмп в профила му в социалната мрежа Twitter, че преговорите между Пекин и Вашингтон протичат много добре.

"Много трудно е да тълкуваме какво точно има предвид Тръмп под тези думи. Смятам, че е редно да не избързваме с оптимизма твърде много и да изчакаме да видим какво ще бъде постигнато като краен резултат".

Китай се придържа към позицията си, че тези преговори са единствено по линия на търговския дефицит и балансирането на търговските отношения, заяви тя. 

"Исканията на администрацията на Тръмп се фокусират върху прекратяването на кражбата на интелектуална собственост и практиката за установяване на съвместни дружества при инвестициите в Китай. Това трудно може да се приеме от Пекин при кратки срокове". 

Предвиждат се структурни реформи, за което което настояват от американската администрация. От Китай си дават сметка, че те са необходими, но въпросът е дали сроковете, с които те биха могли да се ангажират и начинът, по който ще се случват тези промени, биха удовлетворили американския президент, отбеляза гостът.

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Последни новини
Още от В развитие