В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Проблеми в бизнес средата на България ограничават потока на чуждестранни инвеститори

Манфред Щамер, главен анализатор Икономически проучвания и оценка на риска Euler Hermes, В развитие, 09.01.2019

"Нивото на чуждестранните инвестиции в България не е толкова ниско, но причина страната да не успява да привлече повече инвеститори, е наличието на  проблеми в бизнес средата, такова е усещането на чужденците. Пример за това е, че страната е на 59 място в индекса на бизнес проучването на Световната банка. През 2015 г. позицията на България е била 38-ма, така че има влошаване, другите страни просто направиха повече от България, за да подобрят бизнес средата си и са по-привлекателни дестинации за инвестиции". Това каза Манфред Щамер, главен анализатор Икономически проучвания и оценка на риска Euler Hermes, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Това е сфера, в която страната може да вземе мерки. ЕС и други институции критикуват нивото на корупция и слабата правна система на България. Ако тези пречки бъдат премахнати, това ще увеличи  търговията и чуждестранните инвестиции в страната" посочи в коментара си анализаторът.

Световната банка понижи прогнозите си за икономиката на България. Основната причина за очакваното забавянето на ръста на българската икономика до 3 % през 2019 г. е, че вътрешните компоненти като публичните и личните разходи ще намалеят, ще намалее и ръстът на инвестициите, посочи в коментара си Щамер.

"Износът на България се понижи през първите три тримесечия на 2018г., така че реалният ръст е отрицателен. Основните причини за това са в двата основни пазара за износ - Турция - вторият най-голям пазар за износ на България и Русия - деветият най-голям пазар. Износът на страната за Турция, която се намира във валутна криза, е намалял с 22 % през първите три тримесечия на миналата година. Експортът за Русия е намалял с 52 %, изчислено спрямо същия период на предходната година. Така че има базов ефект и през 2019 г. очакваме сравнително възстановяване поради по-ниските резултати през 2018 г", каза още Щамер.

Износът към страните от ЕС продължава да се увеличава, посочи Щамер, ръстът е бил около 10% за първите 3 тримесечия, те са компенсирали забавянето на износа и спадът е бил около 1,5 %, така че тази година се очаква възстановяване с около 1,5 %.

Ако през 2019 г. се отбележи положителен растеж на износа, загубените търговски потоци ще бъдат компенсирани, но не се очаква толкова силен растеж колкото е отчетен през 2013 - 2017 г., каза още анализатора.

"България теоретично има потенциал да разшири износа си в други страни, за да подкрепи търговията, но в краткосрочен план не би могло да се случи. Необходимо да се разработят стратегии за износ в нови региони. Азия - да, има потенциален пазар и България може да стане част от инициативата на Китай, но плановете за нея все още се разработват и разработването на тези стратегии изискват време".

Според прогнозата на компанията за вътрешното потребление, то се очаква да нарасне с около 5% - 5,5 % в 2019 г., което е понижение спрямо темпа през 2018 г., очакваме затягаме на условията на трудовия пазар, което означава, че ръстът на заетостта ще спре. 

Гледайте повече от коментара на анализатора във видео материала.

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие