В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Жан-Франсоа Клервоа: "Целта на изследователската ни работа в Космоса е търсенето на живот"

Жан-Франсоа Клервоа, френски астронавт, В развитие, 08.01.2019

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Целта на изследователската ни работа в Космоса е търсенето на живот". Думите са от специалното интервю на Александър Богоявленски, водещ на предаването "Авиошоу" по Bulgaria On Air,  с френския астронавт Жан-Франсоа Клервоа, летял три пъти в космоса. Разговорът е за бъдещето на космическите изследвания, перспективите за изследване на други планети и истински ли са НЛО.

 Жан-Франсоа Клервоа е възпитаник на Сен Сир и Политехниката в Париж, минал през Звездното градче в Русия, Хюстън в САЩ и Европейската космическа агенция. Уникалното интервю е взето по време на APG World Connect 2018 в Монако. Жан-Франсоа Клервоа е френски астронавт, роден през 1958 близо до Мец, Северна Франция, но смята Тулуза за свой роден дом. Завършил е престижното военно училище Сен Сир и е специализирал в Екол Политекник преди да влезе във Висшето училище по аеронавтика в Тулуза. Кавалер на Ордена на почетния легион. През 1991 се обучава в Звездното градче в Русия, през следващата година в Европейския астронавтски център в Кьолн и след това в НАСА, в Хюстън. Работил е в лабораторията за авиониката на совалките и е летял два пъти с Атлантис и веднъж с Дискавъри. При уникалната мисия за ремонта на космическия телескоп Хъбъл именно Клервоа управлява роботизираната ръка, с която телескопа е позициониран в карго-отсека на совалката, а след това са извеждани членовете на екипажа. Има общо 675 часа в космоса. Бил е директор на Novespace, компанията за параболични полети на Airbus A310 Zero-G, а сега е нейн президент. Базиран е в Кьолн, Германия.

"Днес ние можем да стигнем до Марс с помощта на технологиите, които познаваме. Ще ни отнеме много време съ химическите двигатели. Но след 20 - 30 години вероятно ще сме открили по-добри, плазмени двигатели, с които времето за полет до Марс ще се ускори и полетите няма да са толкова рискови. Целта на нашите космически изследвания, е да търсим живот в Космоса. Тя ще е такава и в бъдеще", каза Клервоа.

Гледайте още от разговора на  Bulgaria On Air
 

Последни новини
Още от В развитие