В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Новата наредба за касовите апарати - кратки срокове, неясни текстове

Иван Аржентински, управляващ съдружник на ERP.BG и създател на ERP платформата EnterpriseOne, В развитие, 04.01.2018

Иван Аржентински, управляващ съдружник на ERP.BG и създател на ERP платформата EnterpriseOne. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Аржентински, управляващ съдружник на ERP.BG и създател на ERP платформата EnterpriseOne. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сроковете за изпълнение на новата наредба за касовите апарати са доста кратки - фирмите, регистрирани по ДДС трябва да са готови до 31-ви март, а останалите – до края на юни. Текстовете на наредбата обаче все още са неясни и оставят доста възможности за различни тълкувания, които трябва да получат своя конкретен отговор. Това каза Иван Аржентински, управляващ съдружник на ERP.BG и създател на ERP платформата EnterpriseOne, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Основен елемент от новите разпоредби е да се предотвратят всякакви злоупотреби - да няма възможност за отмяна на фискални транзакции, коментира Аржентински. Изпълнението им винаги е свързано с услуги в реално време, добави той.

Вече не може продажбата да се отчита в софтуер и след това да последва отчитане и на касов апарат. Работата ще се извършва изцяло в режим „фискален принтер“, което на практика води до преустановяване на ползването на старите касови апарати“.

Друга промяна, която гостът изтъкна, е създаването на одиторски профил на представителите на Националната агенция по приходите (НАП), който те да могат да използват при проверка, за да влязат в базата данни на задълженото лице и да видят преминалите транзакции.

По настоящем на практика 100% от компаниите у нас нямат изисквания сертифициран предварително софтуер от НАП, посочи още Аржентински. Той добави, че готовност за създаването на подобен софтуер има, но определи като предизвикателство обучението на клиентите.

Трябва да се има предвид, че с новата наредба практически някои от утвърдените през годините бизнес практики вече са забранени. Компаниите изцяло ще трябва да променят процесите си“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие