В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

2018 г. през призмата на автомобилната индустрия

Константин Томов, автор на предаването „Колела“ по Bulgaria ON AIR, В развитие, 26.12.2018

Двигателите с вътрешно горене няма да изчезнат внезапно, а постепенно, заяви Константин Томов, автор на предаването „Колела“ по Bulgaria ON AIR, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Все повече страни ще забранят двигатели с вътрешно горене – трудно е да се каже дали това е необратим процес и доколко мерките са адекватни, уточни Константин Томов. "Очевидно е, че се цели намаляване на концентрацията на вредните емисии. Автомобилният пазар развива до над 80 млн. продажби годишно. До голяма степен всички досегашни забрани, на национално ниво, са изключително политически и дори леко популистки решения, без изобщо да се отчитат последствията от тях. Забраната, която Великобритания, Франция и Испания подготвят – изцяло забрана на двигатели с вътрешно горене, ще остави много сектори в неблагоприятна позиция, става дума за товарните превози. Няма много алтернативи", посочи той.

"Проблемите с високата цена на батериите на електромобилите стават драстични. Рязко преминаване към електрическо задвижване би довело до огромна надбавка в цените за потребителя. Изчезването на двигателитес вътрешно горене няма да е внезапно, а преходно".

Има няколко основни безспорни тенденции – едната е електрификацията, другата е автономното управление, спомена Константин Томов. Всички те изискват огромни капитали, поясни той.

Въвеждането на данък за екологичен компонент е полезна мярка, смята гостът. "Трябва да се ограничи вносът на употребяеми автомобили - това е по-важно от стойността на данъка, и да има някакво сито, особено при ниското ниво на технически контрол в България. Мотивацията трябва да бъде чистотата на въздуха", отбеляза още той.

"Новите тестове за вредните емисии доведоха до сериозен спад сред продажбите. Проблемът е, че при предишните тестове се създадоха изцяло в услуга на производителите. WLTP удвоява дължината на тестовия цикъл и включва задължителни тестове в реални условия с монтиран към ауспуха портативен измервател. Също така са задължителни всички модификации".

Брекзит ще повлияе негативно действително, когато възникнат търговски бариери и съкращения на работници, коментира Константин Томов. Към това заплахите са протекционизъм между Америка и Европа и Америка и Китай допълват тази картина, допълни той.

Последни новини
Още от В развитие