В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Правителството препоръча F-16 за българските ВВС

Виктор Борисов, Bulgaria On Air и Александър Богоявленски, водещ на Авиошоу по Bulgaria On Air, В развитие, 21.12.2018

Правителството ще предложи на Народното събрание покупката на  F-16 - блок 70, известна като Viper. Такова е становището след разгледания доклад, изпратен на МС от военния министър Каракачанов. Повече за новината съобщи Виктор Борисов, журналист от Bulgaria On Air за ефира на Bloomberf TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Преди броени минути приключи брифингът, даден от министрите на икономиката и на отбраната, който съобщи, че България, според изготвения доклад, се спира на изтребители F-16 - блок 70, произведени в САЩ. България трябваше да избере изтребители, а офертата й беше от 1,800 млрд. лв. за 8 нови бойни летателни средства, американската оферта в началото надвишаваше с около 300 млн. тази цена, но се стигна до преговори и САЩ обявиха, че са готови да нагодят окончателните параметри на потенциалната продажба на нови изтребители. На брифинга стана ясно, че само 3 оферти са били допуснати, италианската, за изтребители Eurofighter, шведската, за Gripen и американската - за F16. Шведската оферта в последния момент бе променена с предложение вместо за 8 да 10 самолета за предложената от страната ни цена". Подробности не са предоставени пред журналистите, съобщи Борисов, като докладът е публикуван на сайта на Министерството на отбраната и оттам може да се получат.

След като докладът е внесен в МС, той трябва да получи одобрението на правителството и след това да бъде внесен в Народното събрание за повторно одобрение и едва тогава може да се стигне до преговори между България и САЩ за закупуването на 8 бойни изтребителя F16. Как ще продължат преговорите и дали ще се стигне до сделка не стана ясно, по думите на репортера.

 Александър Богоявленски, авиоексперт, водещ на предаването "Авиошоу" по Bulgaria On Air коментира развитието по темата за доставка на самолети - изтребители за българските ВВС като положително.

"Отново нямаме окончателно решение, има препоръка, за решението ще почакаме, така както чакаме в последните 18 години, откакто върви всъщност тази процедура. За първи път Lockheed Martin благоволиха да предложат нови F16, а не стари, както досега. Предвид многото политически игри, които се изиграха за тези години около сделката, очаквам сериозен политически отпор и отново забавяне на вземането на решение", каза Богоявленски.

Очаквайте целия разговор във видео материала.

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие