В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

И фондовите, и валутните пазари реагират на случващото се около Брекзит

Матрин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 12.12.2018

И фондовите, и валутните пазари реагират на случващото се около Брекзит, коментира Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"На 10 декември видяхме спад от 250 пипса на GBPUSD само за няколко часа, след като Тереза Мей реши да отмени гласуването за Брекзит. Това доведе до ниското ниво на паунда – най-ниското от април 2017. Впоследствие видяхме корекция от 180 пункта заради подкрепата спрямо Тереза Мей. До няколко часа ще се реши всичко, докато проследим дали Тереза Мей ще запази мястото си като лидер на Консервативната партия. Ако това стане, няма право да обявен нов вот на недоверие и със сигурност ще финализира Брекзит сделката. Ако изгуби подкрепата на съпартийците си, ще трябва да бъде избран нов лидер и първото гласуване за това ще бъде във вторник. Но сделката ще се отложи, ако тя бъде заменена".

Волатилността на форекс пазара не е нещо негативно, твърди Мартин Митренцев. "Тя означава по-голяма възможност за печалби за трейдърите. Когато говорим за скалпинг стратегия – волатилността може да изиграе и лоша роля", допълни той.

"Фондовите пазари също реагират в известна степен на случващото се във Великобритания. В САЩ акциите на водещите технологични компании също са повлияни. Както при паунда, където 90% от натиска идва от Брекзит, така при Wall Street 90% от натиска върху акциите и индексите идва от търговската война между САЩ и Китай. Неформалната сделка между САЩ и Китай относно митата върху стоките дава оптимизъм на трейдърите".

Увеличенията на основния лихвен процент със сигурност подпомагат увеличението на доходността на американските ДЦК и конкуренцията между акциите и облигациите нараства, уточни форекс анализаторът по темата за увеличенията на лихвите от ФЕД. "Доста инвеститори предпочитат да влагат в облигации. Те не носят такава печалба, но тя е по-сигурна и става дума за нисък рисков инструмент. При четвърто вдигане на основен лихвен процент да видим спад на евро-долара", поясни той.

Очакванията на повечето финансови анализатори са през 2019 г. да видим рецесия в САЩ, разкри Митренцев. Причините са свързани с увеличението на икономическия ръст, рекордния държавен дълг около 22 трлн. долара и търговската война, отбеляза той.

Мартин Митренцев коментира и състоянието на петролния пазар в последните две седмици, където виждаме леко понижение в цените. "В момента той се търгува на 51.7 долара за барел. В следващите няколко месеца е нормално да станем свидетели на корекция от 10-20%. Само много глобално явление може да намали драстично цените", спомена той.

Цялото интервю гледайте във видео материала.

Последни новини
Още от В развитие