В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как сценариите за Brexit ще се отразят на британския паунд?

Борис Петров, Адмирал Маркетс, В развитие, 07.12.2018

Още след референдума за Brexit, проведен във Великобритания през 2016 г., британският паунд загуби част от стойността си и би могло да се каже, че трендът при него остава низходящ. Това каза Борис Петров, Адмирал Маркетс, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Проточилите се преговори между Кралството и блока се отразиха негативно на британския паунд. От ново от 1,50 паунда за долар, валутата понижи новото си до около 1,26, което е близо и до моментното ѝ представяне. Тя поевтиня не само спрямо долара, но и спрямо голяма част от основните валути“.

Сценариите за Brexit, които Петров коментира са четири.

Според него, ако на 11 декември британският премиер Тереза Мей прокара в парламента постигнатата с Брюксел сделка, то паундът ще възстанови нивото си до 1,33 за долар, дори може да достигне най-високото си ниво за годината от 1,44.

Петров отбеляза, че може да има и нова дата, на която да се гласува одобрението на споразумението в Кралството, като в този вариант той очаква поевтиняване и евентуално повишение и стабилизиране на валутата при подписано споразумение след това.

Оставката на Мей и предсрочни избори в Кралството ще доведат до нов спад в цената на паунда, отбеляза гостът.

Той изрази мнение, че четвъртият вариант - провеждане на нов референдум за Brexit във Великобритания, е най-малко вероятен. Tова би върнало и Кралството, и валутата в изходяща позиция, добави Петров.

Гледайте видео материал с целия разговор.

 

Последни новини
Още от В развитие