В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Цената на петрола би се стабилизирала около 50 долара за барел

Димитър Шуйцов, дилър Международни финансови пазари в BenchMark Finance, В развитие, 09.11.2018

Цената на петрола би се стабилизирала около 50 долара за барел, твърди Димитър Шуйцов, дилър Международни финансови пазари в BenchMark Finance, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Цената на петрола вече няма шанс да достигне 100 долара за барел до края на годината, спомена Димитър Шуйцов. Наблюдаваме свръхпредлагане на петрол в последните месеци, категоричен е той.

"По всичко изглежда, че проблемът с цената на петрола е заради предлагането. От гледна точка на търсенето имаме очакван икономически растеж, който дори е коригиран надолу. В предлагането виждаме експанзия както от страна на Русия, така и от страна на САЩ".

Ситуацията ще се запази така поне от гледна точка на САЩ, смята гостът. "Технологията вече е по-добра, разходите са по-ниски и компаниите са готови да работят при цена дори от 40 долара на барел. САЩ са вече ключов играч като износител и производител и 2019 ще достигнат 12,4 милиона барела на ден, което е абсолютен връх", обяснява Шуйцов.

"Тръмп си изиграва картите много добре дори със санкциите срещу Иран, защото това е в полза на производителите. Като цяло санкциите на САЩ предвиждат всички държави да спрат да купуват петрол от Иран. Китай няма как да спечели от тази гледна точка, защото трябва да намери други пътища на внос. Реално обаче тези санкции се заобикалят от доста държави. И все пак се очаква иранският петрол да не изчезна напълно от пазара предвид ниската си чиста себестойност. Иран може би ще изнася нелегално петрол за близки до нея страни или Китай".

Увеличените добиви в Русия са благодарение на сделката с ОПЕК за картелни цени, отбелязва Димитър Шуйцов.

"Натискът в цената ще продължи, но стабилизирането ще бъде около 50 долара за барел. 40 долара може би вече са прекалено ниска цена предвид състоянието на търсене и предлагане. От друга страна, производството трябва да бъде регулирано чрез по-ниски цени".


Гледайте целия видео материал по темата за състоянието на петролните пазари.

Последни новини
Още от В развитие