В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България няма да е силно засегната от лихвената политиката на ЕЦБ през 2019

Петер Брециншек, ръководител на Raiffeisen Research, В развитие, 09.11.2108

"Пикът на бизнес цикъла достигна върха си през втората половина на 2017 г. и сега виждаме постепенно деускоряване. Причините за това са политическата несигурност,  търговският конфликт между САЩ и Китай и между ЕС и Китай". Това каза Петер Брециншек, ръководител на Raiffeisen Research, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки, в коментара си защо се наблюдава забавяне на европейската икономика в последните месеци.

"Освен изброените причини, геополитическото напрежение също беше фактор, от месец май беше сформирано ново италианско правителство, а от началото на годината имахме проблеми с Турция. Всички тези фактори ни дават основание да прогнозираме, че темпът на ръст на БВП на еврозоната вместо с предварителните прогнозни 2 % ще варира от 1.5 до 1.7% за 2019 г.".

Брециншек изрази становището си за причините за забавянето и на Германската икономика. Германия има голяма експозиция към износа, има проблеми в сектора на автомобилното производство поради митата, наложени от САЩ, от една страна, както и поради дизеловия скандал, от друга.

"Вероятността Германия да има по-положителна ревизия през 2019 г. на икономиката й спрямо другите страни е по-скоро много слаба. Винаги може да очакват и положителни новини, не трябва да изключваме възможността за положителна ревизия на политическата сцена, затова аз оставам с балансирана позиция за 2019 г.".

Гостът коментира и вариантите за пазарната реакция в зависимост от поведението на Италия спрямо бюджетната криза. Той каза, че Италия няма проблем с бюджета си, но от много време има проблем с икономическия си ръст и даде пример:

"Откакто е влязла в европейския паричен съюз, ръстът на производителността на Италия е едва 5 %, което по думите му е "един нелеп темп за всичките години". 

В прогнозата си за България гостът каза, че няма да е силно засегната от пренастройването на ЕЦБ през идната година, основно заради успешния модел на валутния борд, с който тя участва в процесите на ЕЦБ и защото банките тук имат с 20% по-ниски депозити от раздадените кредити.

Целия разговор очаквайте във видео материала.

 

 

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие