В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Автоматизацията подпомага земеделието, но човешката ръка остава ключов фактор

Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите; Антон Тотев - главен оперативен директор на Melissa Fruit; В развитие, 09.11.2018

В Интер Експо Център се провежда форум от поредицата „Клуб Инвестор“, който този път е насочен към агробизнеса. Представителите на сектора, фермери, преработватели, браншови организации и други институции, производители и експерти обсъждат общата селкостопанска политика и иновациите в земеделието.

В тази връзка Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, посочи, че "Брюксел даде голяма свобода за всички държави сами да определят стратегическите си планове, условия". С Министерството на земеделието провеждаме регулярни срещи по повод общата селскостопанска политика, твърди той в репортаж на Хюлия Айваз от Bloomberg TV Bulgaria за предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

"Ще се формира една рамка от ЕС и всяка страна съобразно своите особености и приоритети ще заложи на определени сегменти. Трябва да се направи икономически анализ на предишния период, както и на какво да се наблегне в предстоящия период. В момента има програми за обединяване на земеделски групи. Трябва чрез законови мерки и информационна кампания да се ангажират младите хора да работят в областта на земеделието там, където то формира цяла култура и способ за препитание", смята Костадин Костадинов.

Антон Тотев, главен оперативен директор на Melissa Fruit, счита, че младите хора могат да бъдат привлечени към земеделието чрез насърчаване на иновации и чрез държавни помощи. "Модерното привлича инвестиции и изисква нови технологии. Онлайн средата в сектора се развива, но все още не е на необходимото ниво. Развитието би предположило по-лесно сътрудничество с доставчици и клиенти. Това за по-големия бизнес е по-трудно. По-малките ферми имат по-голям шанс, но са по-малко популяризирани. Преди година създадохме оранжерия в България с автоматизирано производство на салати и подправки. Автоматизацията помага. Оранжерията е пълна с компютри и сензори, но ключов фактор остава човешката ръка", допълва той по темата за дигитализацията в земеделския бранш.

Последни новини
Още от В развитие