В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Младежките организации се събират, за да определят приоритетите за бъдещето

Калоян Буковски, член на УС на Millennium Club, В развитие, 08.11.2018

"Вътрешното делене разкъсва нацията и вместо да се интересува от добрите новини на своите съграждани, тя се фокусира върху дребни битовизми". Това каза Калоян Буковски, член на УС на Millennium Club, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. По повод новините в последно време в страната гостът каза, че властимащите трябва да поддържат едно високо интелектуално ниво и да бъдат личности, достойни за подражание.

По повод предстоящата Национална кръгла маса на младежките организации, на 10 ноември, Буковски определи идеята на събитието: да се определят общи приоритети за развитието на страната, да се работи по тях и България да има основание да бъде класифицирана от Европа след време като една развита икономика.

"Задачата на предстоящата среща на младежките организации е да открои основните приоритети на бъдещето в перспектива 2040". 

Буковски коментира още, че такава програма страната няма през последните години. Погледът на политиците е насочен предимно към настоящето и дори към миналото. Нови и свежи лица трябва да работят с новите идеи. 

Като консултант във финансовия сектор, той има възможност да пътува във Великобритания и да общува с различни компании. Това, което намира за притеснително е, че голяма част от британците не знаят дори дали страната ни е член на ЕС. Едновременно с това се наблюдава поглед към държавата ни като екзотична за тях дестинация и носител на една различна култура, каза още Буковски. Той коментира и настроенията на младите българи, живеещи и учещи в чужбина:

"За тях България е едно гнездо на мечти, огнище, което ги изгаря в последствие, защото в частност българското управление 29 години много последователно използва негативизма на обществото, породен от проблеми в бита му и превръща този негативизъм в едно оръжие в политиката си".

Тематиката за прехода се наслоява в съзнанието на българина като нещо без край, тунел без светлина, изрази мнение Буковски. Той коментира изявленията на известни лидери, които казват, че "институционалният преход в България и в държавите от Източна Европа вече е завършил, но старият модел на мислене спъва тези държави от един голям бум на развитие, какъвто централноевропейските страни имат". 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие