В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Над 50% от американците предпочитат разделението между изпълнителната и законодателната власт

Христо Господинов, преподавател по политически науки, В развитие, 07.11.2018

Над 50% от американците предпочитат разделението между изпълнителната и законодателната власт, коментира Христо Господинов, преподавател по политически науки, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"За първи път от осем години насам демократите си връщат Камарата на представителите. Това не е изненадващо. Почти не и имало президент в историята, който по средата на междинните избори да не загуби Камарата на представителите. Въпросът е след спечелването на демократите в каква посока се поема. Доналд Тръмп показа умение да мобилизира републиканците, а и всички, които имат същите идеи и разбирания, да гласуват за него. Те увеличават представителите си в Сената. Най-вероятно ще имат поне половината или повече губернатори".

Долната камара може да инициира всички решения, които се взимат, за да се види, ако има проблем, как да се разследва, твърди Христо Господинов.

От началото на мандата на Тръмп виждаме сериозно разделение между републиканци и демократи, заяви преподавателят по политически науки. "Всъщност тази Камара на представителите е първата с над 100 жени конгресмени, първата с афроамериканка и първата с хора от местното население. Това е изключителна вълна за женския вот за жените в Конгреса. Ако Нанси Пелоси стане говорител, тя ще бъде първата жена в Долната камарата, която ще вземе първата позиция в Камарата на представителите", допълни той.

"Над 50% от американците предпочитат разделението между изпълнителната и законодателната власт според проучване".

Двете партии заложиха на различни платформи, спомна Христо Господинов. Демократите апелираха за здравеопазването, образованието и за човешките права. Републиканците заложиха на пазарите и работните места, поясни той по темата за идеологията и концепцията на междинните избори в САЩ.

 

Последни новини
Още от В развитие