В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Актуализирането на енергийната стратегия ще е с положителен ефект

Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, В развитие, 07.11.2018

В енергийната стратегия се завършват няколко проекта, които изменят потоците и източниците на доставка в България. Актуализирането на енергийната стратегия ще е с положителен ефект, твърди Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Трите основни фактора на промяната са: първо, евентуалната смяна на потока и включване на Турски поток 2 през България. Вторият е интерконекторът с Гърция. Третият е изнасянето на газ от Румъния. Бихме добавили и бъдещата връзка със Сърбия".

"Проектите за терминалите за втечнен газ са в по-далечен план, въпреки че биват разглеждани. Важно е да се знае дали България ще участва чрез енергийния холдинг. Това са скъпи проекти с неизяснена пазарна реализация. Предвидените големи количества далеч превишават възможностите на България и региона".

Геополитиката и енергийните проекти се свързват през пазарния смисъл, споменава Валентин Кънев. Ние сме обвързани с европейското законодателство, а то предполага развитие на конкурентна икономика, пояснява още гостът.

"Досега България е била разпределителен център на руския газ. Занапред има шанс у нас газопреносната система да разпределя различни източници в рамките на българския пазар. Количествата, които ще идват от Азербайджан, са в размер на 1 млрд. кубически метра. Тези, които ще идват от Румъния, могат да бъдат транзитирани и към Турция. Македония доставя газ през нас, като количествата се увеличават. Египет също ще е доставчик на втечнен газ".

Енергийната стратегия до 2030 се очертава около един основен елемент - ролята на Булгартрансгаз в изграждането на инфраструктурата ще бъде определяща. Те ще поемат цялото финансиране на газопроводите и ще успеят да договорят разширяване на капацитета на газопреносната система, сключвайки съответните договори и осъществявайки конкретните проекти.

 

Последни новини
Още от В развитие