В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Армения се стреми към устойчива политическа среда, за да развие икономиката

Геворг Багдасарян, студент от Армения, В развитие, 06.11.2018

Армения се стреми към устойчива политическа среда, за да развие икономиката си. Чуждестранните инвеститори изпращаха сигнали, че политическата нестабилност се отразява негативно на бизнес намеренията им. Надяваме се след предсрочните избори това да се преодолее и Армения да пристъпи към развитие на икономическия си потенциал. Това каза Геворг Багдасарян, студент от Армения, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

До разпускане на парламента в Армения се стигна след като за втори път не успя да избере нов министър-председател. Предсрочните избори са насрочени за 9 декември от президента Саркисян. По повод предсрочните избори в Армения и политическата ситуация там Багдасарян смята, че досегашният премиер Пашинян ще спечели отново: 

"Това е единственият законен начин да се състоят нови законни избори, след като парламентът не успя да избере нов министър-председател и така всички политически играчи в Армения се надяват да имаме безпрецедентни честни и справедливи избори.

Основната стратегия и визия на Пашинян е ясна, той ще сформира ново правителство и ще спечели мнозинство след тези избори в парламента със своята партия "Граждански договор".  Всички са убедени, че неговата партия ще заеме първото място". 

Основните тактически ходове на Пашинян и партията му след изборите ще се насочат към запазване на Кадифената революция от пролетта на 2018 и подкрепата за нея, както и обществената подкрепа за управлението си, каза още гостът.

"В момента той има повече от достатъчно електорална подкрепа. Всички разбират, че те ще са водещата и печеливша партия на тези избори. Положителните новини са, че според Конституцията на Армения поне една трета от парламента трябва да е опозиционна. В новия парламент ще има 34% опозиционни сили".

Според Багдасарян Републиканската партия едва ли ще вземе второто място.

"Има доста партии, които са се готвили за тези избори и е трудно е да се каже коя партия ще заеме второто място, но смятам, че много добри шансове има партия "Процъфтяваща Армения"". 

Републиканската партия е осъзнала факта, че е изчерпила политическия си потенциал и оставането ѝ в опозиция ще ѝ даде възможност да се възстанови и да проведе необходимите вътрешни реформи.

Гостът коментира още какви ще се приоритетите на страната след изборите и решаването на конфликта с Нагорни Карабах, както и какъв е икономическият потенциал на Армения.

Още по темата гледайте във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от В развитие