В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Междинните избори в САЩ са важни, за да подпомогнат американските институции

Д-р Робърт Филипс, АУБГ, В развитие, 12.10.2018

Междинните избори в САЩ са важни, за да подпомогнат американските институции, коментира д-р Робърт Филипс, АУБГ, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Американската политика до голяма степен е традиция, ако президентът има по-нисък рейтинг от 50% в допитванията, заяви Робърт Филипс. "Очаква се той да загуби около 30 места в Камарата на представителите. Рейтингът на американския президент Доналд Тръмп е около 41%. В исторически план се очаква той да загуби тези места. Освен това демократите са изключително развълнувани за тези избори. Демократите, изглежда, ще вземат контрол върху Камарата на представителите. Сенатът е по-голям проблем за тях, защото голяма част от демократите сенатори, които трябва да бъдат преизбрани, идват от консервативни щати, а Тръмп все още е популярен сред тях, така че изглежда, че демократите няма да успеят да вземат сената. Възможно е дори републиканците да спечелят още едно място в сената", добави още той.

"Демократите в цялата страна отчитат по-високи дарения за кампаниите си. Много от тях са кандидати и не би трябвало да получават толкова пари. Републиканците отчитат много по-голям интерес към тези избори. Виждаме повишение и на техните приходи. Централният комитет на републиканците усеща вече ефектите от липсата на достатъчно средства и започват да прекратяват даренията към кандидати, които смятат, че няма да спечелят. Затова смятаме, че средствата се пренасочват към по-сигурните кандидати".

Разговорите за импийчмънт към момента са пресилени, обяснява Филипс. "По-умерените гласове в Демократичната партия няма да ги последват, но при разследванията ще засегнат данъците на Тръмп, връзките с Русия, както и проучване относно бизнеса на семейството на Тръмп. Някои от членовете на кабинета му също ще бъдат разследвани. Това ще запави бизнеса във Вашингтон", допълва той.

"Американците разделят въпроси на два национални и щатски. От повечето окръзи – 435 места в камарата на представителите, само около 70 са несигурни. Ще чакаме до последния момент, за да разберем кой ще спечели. Когато хората мислят по местни въпроси, влизат в сила референдумите. Всъщност САЩ разполагат с контрол върху жителите на отделните щати. В някои щати има референдум за употребата на марихуана. Употребата на марихуана с цел развлечение като че ли ще спечели в Мичиган. Решението ще бъде оспорвано в Северна Дакота. Марихуана за медицински цели най-вероятно ще спечели в три щата".

Поляризацията или разделението между републиканци и демократи и електоратите им нараства от доста време и започва да влияе на начина, по който те мислят, съобщава д-р Робърт Филипс. "Тръмп не започна този процес. Той просто запали пламъка на това разделение. Риториката му и готовността му да не се интересува от нормите и готовността му да обижда своите противници и да ги нарича дори врагове, изведе разделението до нови нива", категоричен е гостът.

Гласовете на много републиканци, които в минали години подкрепяха свободната търговия и НАТО и гледаха на администрацията на Путин като на противник, вече изчезнаха, разкрива д-р Филипс. "Някои от тях напуснаха партията. Сред избирателите наблюдаваме втърдяване ядрото на поддръжниците на републиканците. 5-10% от републиканците ще напуснат партията. Но Тръмп се справи невероятно с това, че запази около 85% поддръжници от тях", споменава още той.

"Китай е страхотен враг за Тръмп, потенциален икономически и военен съперник. Тръмп подсили разбирането за Китай като враг. Успя да спази обещанията си към свои избиратели, втърди риториката и към Китай, започна да налага мита, предоговори НАФТА. За Тръмп Китай е лесна цел. Той не ги атакува от стратегическа гледна точка въпреки проблемите с тях".

По думите на Робърт Филипс демографията е в полза на демократите. Републиканската партия се отчужди от много от гласоподавателите, посочва той.

"Междинните избори за политическите въпроси в САЩ са важни, за да подпомагнат американските институции, на които Тръмп успя да навреди. Тези институции имат нужда от подкрепа. Става въпрос за вътрешните проблеми на САЩ и бъдещето им като република", обобщи гостът.

Още по темата вижте във видео материала.
 

Последни новини
Още от В развитие