В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Растящата доходност по облигациите провокира пренасочването на капиталите

Д-р Магдалена Иванова, Форекс редактор, Investor.bg, В развитие, 11.10.2018

От началото на октомври се наблюдава негативен тренд на пазарите, който в момента се задълбочава. Събраха се много фактори, които предизвикаха тези процеси. Това каза д-р Магдалена Иванова, Форекс редактор за сайта Investor.bg в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров. 

"Реакцията на пазарите е повсеместно негативна. Индексите в Европа се намират на около 20-месечни дъна. На американските пазари най-сериозно пострадаха технологичните акции, един от анализаторите определи случващото се като "бягство от технологичните акции", предизвикано от опасенията че търговското напрежение ще ескалира и ще влоши положението в целия свят. Това напрежение идва от предупрежденията на МВФ, от страна на Световната банка, засилват се коментарите в тази посока и инвеститорите реагират като  разпродават активите си и да капитализират печалби".

Азиатските и европейските борси също реагират и са на червена територия. Но сред причините за тези настроения д-р Иванова посочи и влиянието на редица местни фактори.

"В Европа това са очакванията за твърд Brexit, ситуацията в Италия и повишаването на доходността по италианските облигации, както и на американските облигации, накара инвеститорите да пренасочат капитали от едни активи към други".

Тези и други влияния коментира експертът сред причините за срива на борсите и понижението на основните индекси.

Целия анализ вижте във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от В развитие