В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Турската централна банка спаси страната от галопираща инфлация

Кристиян Фезелов, Капман Асет Мениджмънт, В развитие, 14.09.2018

Решението на турската централна банка беше правилно, изненадата е, че лихвеният процент бе повишен повече от предвиждането.Това каза Кристиян Фезелов, Капман Асет Мениджмънт, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров, в коментара си за последните решения на централните банки. 

"Тези 2% допълнително към основния лихвен процент в Турция цели да покрие лихвения диференциал към текущата инфлация, която е към 17%. По този начин турската лира ще покрива текущата инфлация и все пак ще има резерв. С тази маневра се цели стабилизирането на лирата  и да спре поевтиняването й. Турската икономика има дългове в щатски долари, докато вътрешното потребление и производството са обосновани на турската лира. Получава се голям диференциал, задължения, които не могат да се покриват, ако турската лира не е стабилна". 

Разходите на турското правителство са основно в големи инфраструктурни проекти, стратегически, което ще доведе до увеличаване на БВП след няколко години, нямат ефект в момента, уточни гостът. Поради това турската икономика зацикля. 

"Големи капиталови разходи, които нямат покритие в момента, дългът расте, за да се покрият трябва турската лира да бъде стабилизирана, защото обезценяването от 40% е огромно. По този начин изтичат капитали от страната и мерките на централната банка са за да спрат това изтичане, за да функционира турската икономика. Ердоган каза,че ще се ревизират всички инфраструктурни проекти и тези, които са на етап 80% до завършване, ще бъдат продължени, а останалите ще бъдат замразени, докато не се стабилизира самата икономика".

Това каза Фезелов и оцени решението на централната банка на Турция като правилно, което спаси страната от една галопираща инфлация.

Коментара за решенията на централната банка на Русия и на ЕЦБ - вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие