В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Под маската на социализъм Китай прилага империалистическа експанзия върху азиатските държави

Георги Найденов, икономист, В развитие, 03.09.2018

Не социализъм, а по-скоро зараждащ се империализъм с китайски характеристики, прилага Китай по отношение на държавите, разположени на "пътя му на коприната". Това каза Георги Найденов, икономист в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Никой не говори за това как Китай превзема близкоизточните държави, които стоят на неговия „Нов път на коприната“, като ги въвлича в проекти, които са непосилни за техните възможности".

С фокус върху действията на Китай в обзора на икономическата седмица, икономистът посочи примера с реакцията на Малайзия миналата седмица, която се отказа от няколко проекта, финансирани от китайската държава, защото смята, че не може да ги изплати. "Новият път на коприната" минава през 70 държави, които народната република икономически започва да превзема.

"Сред източните държави, които не могат да финансират проекти за трилиони долари по китайския „път,“  е  Шри Ланка, в която КНР има амбициозни проекти, срещу които държавата дава едно пристанище за 99 години на Китай. Пакистан е друг пример, който участва в проект за 62 млрд. долара, 27 от които вече са текущи и Международният валутен фонд предупреждава, че не може да си позволи тези заеми, защото няма как да ги върне. Държавите Лаос и Камбоджа са в същата зависимост, за строителството на железопътна линия Лаос е взела заем от Китай на стойност повече от половината от Брутния си вътрешен продукт, който не може да върне. По този начин азиатските държави стават "дъщерни дружества“ в икономически план на Китайската народна република", уточни Найденов.

Експанзията на Китай се простира дори до Черна гора, уточнява гостът.

В този ред на мисли икономистът посочи и аналогичната ситуация, в която и в България се оглеждат и дори потвърждават желанието си Проекта „Белене“да се изпълни от китайски инвеститори.

На практика това означава държавата да се обвърже с гаранция за развитието на проекта на бъдещия инвеститор, в случая от националната сигурност, коментира гостът.

Още от обзора на седмицата - вижте видеото.

 

Последни новини
Още от В развитие