Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

50 години след Пражката пролет чешкото общество е разединено по отношение на днешна Русия

Веселин Вачков, директор на водещото чешко издание Лидове новине, Бизнес старт, 24.08.2018

По повод 50-годишнината от Пражката пролет чешкото общество днес е разединено по отношение на ролята на съвременна Русия, но е единно в отношението си към инвазията на СССР и страните от Варшавския договор през 1968 г. Това каза журналистът Веселин Вачков, директор на водещото чешко издание „Лидове новине“ в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

До ден днешен чехите смятат, че на никого не могат да вярват, окупирани през 1938 година, 20 години след войната те отново са окупирани, но от тези, които са им помогнали да се освободят. Това е травма, която остава в съзнанието на чехите, особено на все още живите свидетели и участници в далечните събития, заяви журналистът.

Събитията от 1968 година, когато войските на Съветския съюз и тези на Варшавския договор, сред които и България, навлязоха в Чехословакия, и днес предизвикват голям интерес в чешките медии, каза още журналистът. Особено отделни трагични съдби, които тогава не са били известни, днес се описват.Чешкото общество е единодушно по този трагичен момент от тогавашната история, посочи още гостът.

„Разликата е само в начина, по който миналото си намира място в съвременното общество, съществува разединение в обществото по отношение на днешна Русия, но самият факт на окупацията, на инвазията се приема единодушно от чешкото общество“.

Всички участвали в окупацията държави се извиниха още през 90-те години, тази част от историята е затворена страница, допълни журналистът и обясни отказът на президента на Чехия за реч по повод годишнината, като цитира изявлението на неговата канцелария: "Земан многократно е изказвал мнението си по окупацията и заради това дори е загубил работата си в миналото".

"В предишни изказвания чешкият президент категорично е осъждал влизането на войските на държавите от Варшавския договор, последно - в изявление през миналата година в Москва. Сегашното му решение предизвика критиците му, които отдават това на добрите му отношения с Русия. Една от най-големите загадки на съвременната чешка политика е как той обърна нагласата си към Русия".

Целия разговор гледайте във видеото.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес