В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Сигурни убежища на доходност за годината остават европейските пазари, японската икономика и активите на САЩ

Димитър Шуйцов, дилър международни финансови пазари в BenchMark Finance, В развитие, 10.08.2018

Последни сигурни убежища на доходност през тази година остават развитите пазари - такива са европейските пазари, икономиката на Япония и активите на САЩ. Това мнение изказа в телефонно интервю Димитър Шуйцов, дилър международни финансови пазари в BenchMark Finance, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. Въпреки всички санкции американските пазари изглеждат най-стабилни, поясни той.

В коментара си за преоценените интереси на финансовите пазари Шуйцов заяви, че в момента стимул за укрепване на развиващите се пазари не се вижда – големите фондове са ограничили инвестициите си след наблюдаваната словесна експанзия на американския президент към някои от развиващите се страни. Наблюдава се движение на активи от едни пазари към други.

Инфлацията в Турция, която достигна 17 % и продължава да расте, може да бъде овладяна със силно увеличение на лихвените проценти, каза гостът.

„Турция няма накъде да чака, необходимо е по-разумни финансови анализатори да кажат на президента Ердоган, че финансовата спирала в която се намира турската лира е близо до крах. Турция с твърда ръка трябва да покаже, че ще защити валутата си“.

Ако турският президент разреши на централната банка да се намеси, ситуацията може бързо да бъде овладяна, посочи още финансовият консултант. Но Ердоган не го прави, той е противник на лихвения процент на банките и дори иска да го намали - решение, обявено като грешно от страна на анализаторите. Гостът не прогнозира вариант за външен капиталов контрол, въпреки че изглежда най-логичното нещо, което може да се предприеме в случая, тъй като турският президент смята, че може да реши проблемите си вътрешно.

Няколко европейски банки, водещите европейски икономики и държавите, които имат най-голям стокообмен с Турция, изразиха опасения за експозициите си в държавата, каза още гостът.

Как се отразява ситуацията на еврото и другите валути – гледайте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от В развитие