В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Проблемите на българската отбрана не са само финансови

Майкъл Толър, офицер от резерва на армията на САЩ, В развитие, 10.08.2018

Проблемите в областта на българската отбрана не са само финансови. Най-големият проблем на България е липсата на стратегическо планиране и липсата на прозрачност в правителствените процеси за реквизиции. Това коментира Проф. Майкъл Толър, офицер от резерва на армията на САЩ, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Що се отнася до разходите на европейските страни за сигурност, проф. Толър посочи, че само 4 от страните са изпълнили минималните изисквания за разходи от 2% от БВП за отбрана.

„Когато България влезе в НАТО, този процент беше 2,6%. Наскоро този процент спадна и миналата година беше около 1,5%. Реалният проблем е дали европейските страни осъзнават заплахата от страна на Русия и дали ще увеличат собствените си разходи за отбрана“.

Според него основният въпрос е Германия, която е богата страна, но харчи само 1,2% от своя БВП за отбрана.

„Въоръжените сили на Германия са изправени пред труден период. Поддръжката на оборудването не е добра, техниката остарява и обучението не е достатъчно добро, но Германия не се притеснява от този факт. Ситуацията във Франция е почти същата. Това са двете големи страни в Европа, които би трябвало да се справят по-добре. По-малките страни в Европа зависят от по-големите страни за своят защита“.

Кои са заплахите за НАТО и България?

 

 

Последни новини
Още от В развитие