В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ако изпълни всички условия, България ще спечели и без да влиза в еврозоната

Доц. Ангел Марчев, УНСС, В развитие, 13.07.2018

Безспорно е, че намерението на правителството България да влезе в еврозоната и сигналът, който получихме вчера, са много силен и позитивен сигнал за инвеститорите. Това коментира доц. Ангел Марчев, преподавател в УНСС, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Ако действително има такава политическа воля, каквато правителството показва за това твърдо да влезем и да изпълним процедурата, може би е дошло времето всички отлагани реформи в поредица от сектори да се направят“.

Според него страната ни ще спечели, ако изпълни всички условия, дори без да влиза в еврозоната.

„Един от основните рискове при влизането в еврозоната е, че когато нямаш собствена парична политика, намаляваш си монетарните възможности за политика. Но когато имахме пълната автономия преди 20 години, направихме толкова гафове, че май е по-добре да не ни се оставя в ръцете. Просто политически изкушението да действаш с монетарни инструменти от сега за следващия избори е много голямо и явно не сме достигнали зрелостта да го спираме“.

„Реално големите негативи сме си ги платили вече – таксата за влизане си я платихме през последните 20 години с валутния борд“, коментира още доц. Марчев.

Целия разговор вижте във видеото. 

Последни новини
Още от В развитие