В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ЕС и НАТО все повече ще си сътрудничат в изграждането на способности

Съби Събев, бивш военен представител на България в НАТО, В развитие, 12.07.2018

Срещата на Върха на НАТО в Брюксел показа, че НАТО и ЕС все повече ще си сътрудничат в изграждането на способностите, както и по въпросите за мобилността. Това коментира ген. Съби Събев, бивш военен представител на България в НАТО, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Сега очевидно ЕС прави всичко възможно да отпадне от всички правни, митнически или инфраструктурни бариери, които да позволят много бързо придвижване на тези сили, които се формират по тази нова инициатива, включително в областта на контрола на въздушното движение“.

„Беше постигнато споразумение всички натовски военни самолети да получат специални натовски позивни и да бъдат обслужвани с предимство, когато летят в европейското въздушно пространство“, допълни  ген. Събев.

Според него това още повече ще подобри въздушната мобилност.

„Не само в тази област, а и в редица други области Европейският съюз изгражда капацитет, който ще бъде в изключителна полза на НАТО и ще бъде използвано от НАТО. Така че няма да има дублиране, а допълване на способностите, така че те да се развиват в отбранителното планиране на НАТО и в политиката за сигурност и отбрана на ЕС“.

Русия заплаха ли е за НАТО?  

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие