В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Българското председателство и неуспехите на вътрешната политика

Борис Попиванов, политолог, В развитие, 06.07.2018

Европредседтателството бе поставено в рамка от два вота на недоверие – в началото му, през януари, по повод корупцията и в края му, през юни, по повод сектор „Сигурност“. Това коментира политологът Борис Попиванов в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Опозицията се опита да посочи вътрешната несъстоятелност на управлението на фона на неговите предполагаеми външни успехи. Смятам, че такъв тип действия ще продължават“.

Според него въпросът е до каква степен опозицията има както волята, така и идеята какво иска да постигне, за да може да реализира някакъв по-решителен обрат в политическия сблъсък.

„Вътрешната политика винаги отмъщава, когато е пренебрегната и реално съществуващи социално-икономически проблеми биват отлагани с идеята да не се създават трудности на външнополитическите действия. Това пролича още в последните няколко седмици на това председателство. Говоря не само за протестите на майките на хората с уврежданията, но и голямото напрежение, което се създаде около съкращаването на потенциала на легловата база на болници в цялата страна – все отделни сектори, в които се почувства, че съществува недоволство“.

По думите му това не е въпрос на междупартийна конфронтация, а на масово усещане на хората, че социалната, здравната и образователната политики в България продължават да се оставят на самотек и да се развиват по начин, който не се харесва на мнозинството граждани.

 

Последни новини
Още от В развитие