В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Новите правила за защита на туристите в ЕС ще осигурят спокойствие на хората

Кристиян Виганд, говорител на ЕК, В развитие, 05.07.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Новите правила за по-добра защита на туристите в ЕС ще дадат спокойствие на пътуващите хора да се насладят на почивката си. Това каза Кристиан Виганд, говорител на ЕК по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

"Първо, ще имате ясна информация за правата си. Ще ви бъде ясно преди да тръгнете да резервирате каква защита имате. Дали е пакетна услуга или свързана услуга, или нито едно от двете. Ще бъдете информирани за правата си, които получавате при тази резервация. След това ще бъдете защитен при банкрут на организатора, който в този случай би поискал защита".

Съвсем ново право е защитата при отмяна на почивка.

"В миналото, ако сте резервирали пакет, а плановете ви се променят и не можете да осъществите ваканцията си, в някои случаи трябваше да плащате пълната цена. Сега ще имате правото да отмените пакетната си почивка при съответната такса. При природно бедствие или някаква опасност в страната, където отивате ще можете да отмените пътуването си безплатно“.

Събеседникът даде и друг практически пример за свързаните услуги:

"Ако пътувате до Ню Йорк, например, и след като сте си резервирали полета, получите мейл с предложение и за хотел на добра цена. Ако решите да резервирате хотел в рамките на 24 часа, тогава това няма да е пакет, но ще бъде свързана туристическа услуга".

Ако след като вече даден човек пристигне на почивка в САЩ, авиокомпанията банкрутира, при старите правила той нямаше да има никаква особена защита с европейските правила. При новите обаче авиокомпанията ще бъде длъжна да го върне у дома с друг самолет.

Целия коментар вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие