В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Новите правила на ЕК за ДДС няма да засегнат потребителите

Адв. Димитър Бенев, адв. дружество „Димитров, Петров и Ко.", В развитие, 29.06.2018

Идеята на ЕК с промените в ДДС е постепенно да се премине към режим, който да отговаря на идеята на ДДС като косвен данък - стоките и услугите да се облагат на мястото, където се потребяват. Това каза адвокат Димитър Бенев от адвокатско дружество „Димитров, Петров и Ко." в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Към днешна дата при b2b транзакциите се измества правилото доставчикът да събере данъка и да го внесе в бюджета – предоставя се на купувача да си го декларира. Това е VOT системата при доставка на стоки. Комисията установява, че годишно по тази схема се губят около 50 млрд. евро. Предвижда се един транзитен режим по отношение единствено на стоките при транстраничната им продажба, която ще се приравни на продажбата им на територията на страната. Това означава, че продавачът начислява ДДС, събира го от купувача и го внася в бюджета. Предвижда се създаването на т.нар. „one stop shop” - система, която към момента действа вече 3 години в ЕС, имплементирана е и в нашия ДДС закон по отношение на електронните услуги“.

Той обясни, че оne stop shop е портал, в който регистрираните търговци ще кореспондират на собствения си език.

„Ще бъде максимално улеснено за бизнеса, ще могат да декларират и внесат данъка, събран за една продажба - българско дружество извършва продажби на стоки в Германия например. От тук нататък декларирайки и внасяйки данък, по сметка предполагам на българската администрация, държавата ще е отговорна да преведе данъка до германската администрация и всъщност да се плати там, където ще се използва ефективно стоката. Това е концептуалната промяна, която се въвежда“.

Адв. Бенев посочи, че се предвижда този режим да започне да функционира от юли 2021 по отношение на стоките.

„След това ще бъде въведен по същия начин и за услугите. Цялостното изменение на тези промени ще трае може би 4 години, това предивжда Комисията. И в момента се намираме в един транзитен период“.

Той каза още, че се очаква около 80% от данъчните измами да бъдат намалени.

„В момента те са изключително концентрирани в продажбата на електронни устройства. Към днешна дата съществува и режим, в който стоки до 22 евро не подлежат на облагане с ДДС. Това нещо ще бъде прекратено. Голяма част от търговците разпределят продуктите на компоненти, за да попаднат под прага на облагане и така всъщност се твърди, че 1 млрд. евро годишно се губи от облагане“.

Адв. Бенев поясни, че промените, които ще се въведат, засягат b2b транзакциите и няма да засегне пряко потребителите“.

Облагането на физическите лица, на всички нас като потребители на стоки, няма да се промени“.

 

Последни новини
Още от В развитие