В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Моментът не е подходящ България да влиза в еврозоната

Доц. д-р Григор Сарийски, ИИИ към БАН, В развитие, 29.06.2018

Моментът категорично е най-неподходящият България да се присъединява към еврозоната. Това коментира доц. д-р Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН в интервю на Миглена Георгиева за предаването „В развитие“.

„При положение, че очакваме забавяне и прогнозите са неблагоприятни за следващите 4-5 години, моментът категорично е най-неподходящият България да се присъединява към еврозоната. И не е подходящо да се влиза на място, за което не се знае как ще изглежда само след година. Големите реформи в еврозоната предстоят“.

Що се отнася до общия бюджет на еврозота, доц. Сарийски посочи, че вноската към него ще се съобразява с потенциала на всяка страна.

„Но дори при тези условия България ще бъде ангажирана с внасяне на някакви допълнителни средства. Сега предстоят доста напрежения върху нашия си бюджет. Ние изкарахме един сравнително добър период на растеж и високи постъпления в бюджета. Предстои натрупване на напрежение, доколкото се очаква забавяне на икономиката. Рецесията наближава. Темпът на нарастване на заплатите също ще се забави. В период на забавяне на икономиката не може да си мислим за някакво преструктуриране“.

Той обясни, че тепърва бюджетът ще понесе много силен натиск и ще му бъде трудно да се справи, особено при сегашното положение на данъчното облагане.

„Защото нямаме резервни източници на допълнителни средства. Ще бъде трудно да се покриват критериите за членство в еврозонта. Ако влезем в ERM II, това ще означава жестоко рязане на социалните разходи, за да може все пак да влезем в рамките на определен критерий за бюджетен дефицит“.

 

Последни новини
Още от В развитие