В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Диамантополу: Еврозоната трябва да е по-подготвена за кризи като гръцката

Ана Диамантополу, бивш еврокомисар, В развитие, 27.06.2018

Еврозоната не трябва да се страхува от по-малки страни, а трябва да разбере от какъв инструментариум се нуждае на европейско ниво, за да се справи много по-бързо и ефективно от първия момент със ситуация като гръцката. Такова мнение изрази Ана Диамантополу, бивш еврокомисар и настоящ директор на института за развитие на Гърция DIKTIO, в интервю на репортера Цветин Филипов за предаването „В развитие“.

„Когато кризата избухна, проблемът беше много по-комплексен. Налице имахме триизмерна криза – международна, европейска и национална. Моментът концентрира три кризи в една държава, всяка от които носеше свои особени проблеми“, коментира бившият еврокомисар.

Диамантополу посочи, че гръцката икономика е малка и представлява 2,1% от европейската икономика.

„Това, което всички разбраха, е, че ЕС не разполага с необходимите инструменти и директиви, за да се справи с подобни кризисни ситуации, които могат да се появят при една малка икономика. Това, което показа кризата, е, че еврозоната не трябва да има страх от по-малки страни, а трябва да разбере от какъв инструментариум се нуждае на европейско ниво, за да се справи много по-бързо и ефективно от първия момент на подобна ситуация. Такива инструменти вече има. В случая с Гърция имаше огромно закъснение с реакцията и в интерес на истината ЕС не знаеше какво точно да направи“.

Що се отнася до нужните стъпки за постигане на стабилна валутна зона, бившият еврокомисар подкрепи конкретния пакет от мерки по въпроса на френския президент Макрон.

„Аз лично подкрепям неговото предложение. Идеята е, че не можем да имаме обща валута с 28 различни икономики. Започнаха дискусии по въпроса за избиране на един общ европейски министър по икономическата политика, по-добър бюджет, тъй като в момента европейският бюджет е само 1% от европейската икономика, финализиране на европейския банков съюз и разбира се, по-тясно сътрудничество в много области, които не са чисто икономически, но имат пряк ефект върху икономиката – мигрантската криза например“.

 

Последни новини
Още от В развитие