В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Проблем с визи на работници затруднява морския бизнес

Елена Иванова, Съюз на собствениците в Слънчев бряг, 26.06.2018

Проблемът с кадрите по Черноморието продължава. Въпреки че има промяна в законодателството за работници от трети страни, все пак има пречка за удължаване на престоя им. Такова мнение изрази Елена Иванова, председател на УС на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„След като миналата година отново имаше промяна в нормативната ни уредба, стана ясно, че бихме могли да удължим престоя на работници от трети страни извън ЕС, които работят при нас. Бихме могли да удължим престоя им до общо 9 месеца, като на нас са ни необходими 5 или 6 месеца, не повече. Оказа се, че това законът го позволява, но практически няма как да се случи. Защото има хора, които дойдоха в началото на май и сега през юли вече следва да си тръгват. И искат да останат, и ние сме доволни от тях, но няма кой физически да постави виза за удължаване на техния престой. Отправили сме писмо до Външното министерство, очакваме от там отговор. Дано това да стане обаче в рамките на тази седмица до следващата, защото първите, които дойдоха, през юли трябва да напуснат страната“.

Според Иванова това е един изключително сериозен проблем.

„Ние разчитаме на кадрите от чужбина. Кадри в България почти няма – нито нискоквалифицирани, нито средноквалифицирани, вече почти няма и висококвалифицирани. И с кадрите от третите страни ние спасяваме сезоните“.

По думите ѝ тези кадри са основно от Украйна, от Молдова, малко от Беларус и малко от Македония.

Има ли отлив на туристи по Черноморието заради лошото време?

 

Последни новини
Още от В развитие