В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Аутсорсингът - основен фактор при решаването на миграционния проблем в ЕС

Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, "В развитие", 26.06.2018

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Миграционните проблеми и необходимостта от решение за единна политика на Европейския съюз (ЕС) изместиха акцента от решенията за новата финансова рамка на ЕС. Към момента не предстои взимането на конкретни решения, но въпросът отново е изключително важен. Новата финансова рамка на ЕС трябва да бъде приета по време на австрийското председателство в края на 2018 г. Това каза проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, в предаването “В развитие” с водещ Светозар Димитров.

Проф. Хаджиниколов посочи аутсорсинга като една от водещите възможности при решението на миграционния проблем. Той коментира, че практически би било много трудно затварянето на границите на дадена държава или на целия ЕС за мигранти. Това едва ли би довело до добри и ефективни решения за справяне с миграционния поток, добави още той. Вътрешното движение на мигрантите Хаджиниколов отбеляза като друг проблем и невъзможността взетите решения да бъдат гарантирани.

Щом мигрантите искат да отидат в страните с по-висок стандарт, те няма как да бъдат спрени. Дори да се подпишат подобни споразумения между страните членки на ЕС, те не бига могли да бъдат гарантирани.

Глобалният проблем е концентрацията на производство и доходи в определени държави, според проф. Хаджиниколов. Той каза още, че аутсорсингът би намалил значително големите разлики в бюджета на глава от населението в тези държави.  “Аутсорсингът вече е факт, но темповете му не са значителни”, добави още гостът.

Проф. Хаджиниколов определи, че от съществено значение за ЕС е дали ще има кохезионни мерки и какво ще бъде финансирането им "Дори да се запазят кохезионните мерки, те ще са слабо финансирани заради проблемите с бежанците", посочи още той.

Хаджиниколов коментира, че предложенията на френския президент Макрон са коренно различни от тези на германския канцлер Меркел. Макрон иска бюджетът, отпуснат от ЕС, да включва решаването на структурни проблеми, което е един доста по-голям бюджет от този, който предвижда Ангела Меркел. Предложението на канцлера включва само съфинансиране на спасителни планове за държави членки на ЕС, подобно на това в Гърция, посочи още гостът.

Остава въпросът каква точно сума ще бъде отделена от новия бюджет на ЕС за мигрантските проблеми, защото колкото по-голяма е тя, толкова по-малки ще са останалите бюджети, включително този за кохезионната политика.

Вижте във видео материала целия разговор по темата.

Последни новини
Още от В развитие