В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Тръмп води преговори на ръба на бръснача

Георги Найденов, икономист, В развитие, 25.06.2018

Дано президентът Тръмп да води преговори „на ръба на бръснача“, защото търговската война не би била от полза за никого. Това каза икономистът Георги Найденов в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Аз все още вярвам, че президентът Тръмп се опитва да води преговори „на ръба на бръснача“ с цел да се опита да намали максимално много търговския дефицит с редица страни. Такава търговска война не би била от полза за никого“.

Финансовото министерство в САЩ налага санкции за компании с минимум 25% китайска собственост да придобиват ключови активи в индустрията на САЩ. Става въпрос най-вече за високотехнологичните компании. Това основно цели да засегне програмата „Произведено в Китай 2025“, тъй като в нея Китай залагат като цел, която трябва да постигнат, да са водеща икономическа сила в 10 високотехнологични сектора – роботика, авиокосмонавтика, автомобили с чиста енергия и други, обясни експертът.

„Това САЩ не искат да го допуснат. Тук борбата е за водеща икономическа сила в света. И тъй като САЩ отново са такава, спрямо швейцарски индекс за конкурентоспособност, те не искат да изгубят това“.

Найденов припомни, че американската политика на протекционизъм е идентична на политиката от 1930 г. там. Двама конгресмени прокарват законопроект, в който въвеждат мита за над 20 хиляди стоки в САЩ.

„И пак основното, което се цели, е да изолират САЩ от Германия. Това виждаме и сега. Основната европейска държава, която Тръмп плаши, е Германия“.

По думите му това е „чист популизъм“. Резултатът в исторически план е задълбочаване на Голямата депресия, но и полагане на основите за реформите на Рузвелт през 1933 г., с които той наистина подпомага икономиката.

„Анализите показват, че дори и да бъдат въведени мита на повече стоки, спадът в световния БВП ще бъде с не повече от 2%, а поражението по американската икономика ще е в учеличаване на безработицата“.

 

Последни новини
Още от В развитие