В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще заприлича ли интернет на кабелна телевизия?

Димитър Димитров, директор Европейски политики в УикиМедия, В развитие, 25.06.2018

Миналата седмица правната комисия в ЕП одобри реформа на авторските права в дигиталната ера. Според нея се променя отговорността на онлайн платформите, което означава, че Facebook, Google, Wikipedia и всички онлайн платформи ще са доста по-отговорни за съдържанието, което потребителите им качват онлайн. Това коментира Димитър Димитров, директор „Европейски политики“ в УикиМедия, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Според Димитров обикновеният потребител ще трябва да се настрои, че много от публикациите, които ще качва, ще споделя и създава изобщо няма да се появят в онлайн пространството. По този начин ще има много по-малко съдържание, създадено от тях. “Трябва да се настроим за един интернет, в който ще се споделят основно продукти, произведени от професионални медийни групи. За един интернет, който прилича много на кабелната телевизия”.

Той допълни, че се е предизвикало недоволство, защото ако тези онлайн платформи са отговорни за това, какво може и не може да се качва онлайн, означава, че те трябва да преглеждат всичко, преди то да се появи онлайн. „Опасенията са, че това може да доведе до едно допълнително филтриране и система на цензура за това какво потребителите споделят, какво казват, коментират, какви снимки споделят“.

„Другият спорен текст, а именно чл.11, е за препратките онлайн. Например, ако ние споделим статия от Bloomberg във Facebook, на теория Bloomberg би трябвало да има право да получи възнаграждение от Facebook за това, че нейна статия се споделя във Facebook”.

Директорът сподели, че основният проблем, който е налице и който Европейската комисия се опитва да реши с това предложение е, че в момента правната рамка за авторското право в ЕС е регулирана в една директива от 2001 г., още преди Facebook, Google, Twitter и всички други платформи да функционират. „Ние имаме едни правила, които функционират много добре, ако гледаме телевизия или четем вестници. Но не е ясно, какво имам право като потребител, какво имам право като платформа в интернет. Имаме различни изключения за авторското право в цяла Европа и в някои страни мога да използвам нечие защитено произведение за пародия, да му се присмивам. В други страни нямам такова право.Това се опита да реши Комисията и за съжаление нито едно предложение за хармонизация не остана в текста. А имаме предложения, като едното е предложение на френската музикална индустрия, а другото на немски издатели“.

Повече вижте във видео материала. 

 

 

Последни новини
Още от В развитие