В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Отсъствието на Вишеградската четворка от срещата за бежанците е показателно

Доц. Георги Чанков, експерт по международни отношения, В развитие, 25.06.2018

Меркел среща все по-големи трудности спрямо емигрантите. Политическата цена е висока, а тя продължава да я плаща. Така коментира проблема с бежанците в ЕС експертът по международни отношения доц. Георги Чанков в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова. 

„На извънредната среща в Брюксел за бежанците вчера тя направи опит да срещне разбиране по въпроса за емигрантския проблем, като основното идва от там, че Германия не може да приема повече бежанци. Политическото напрежение в страната нарасна твърде много. Влиянието на сили като Алтернатива за Германия продължава да се увеличава и заплашва със срив цялата класическа политическа система в Германия, изградена след Втората световна война. Може би този процес е просто необратим, но трябва да бъде забавен до някаква степен“.

По думите му няколко са били важните неща на тази среща, едно от които е отсъствието на Вишеградската четворка.

„Студената война между Вишеградската четворка, Берлин и Брюксел продължава. Официалният претекст за неучастието на Вишеградската четворка е, че тази среща е работна, неофициална и така или иначе на 28-29.06 трябва да се решават тези въпроси. Но Вишеградската четворка отказа да се включи в предварителното споразумение“.

Според доц. Чанков още нещо е показателно.

„От няколко години Брюксел и Берлин съвместно се опитват да разцепят тази Вишеградска четворка. Още повече откакто е създадена Европейската общност, впоследствие ЕС, се смята, че е нежелателно в Обединението да се образуват постоянни обединения по интереси. Солидарната позиция на Вишеградската четворка показа, че тази политика спрямо тях не работи. И това е притеснително за тези, които виждат ЕС в класическия му начален вариант“.

Експерт смята, че второто важно нещо, което трябва да притесни ръководителите на някои държави, е желанието на Меркел да се справя на първо време с двустранни и тристранни споразумения.

„Това трябва да ни подскаже, че не е чужда някаква идея за купуване на съгласия и в страни-членки, и в страни, които поддържат особени отношения с ЕС извън неговия състав“.

Доц. Чанков коментира още, че е разбираемо е защо българската общественост реагира така свръхчувствително на тези сигнали и защо самият министър-председател Бойко Борисов побърза да опровергае предположенията, че България би се съгласила да поддържа някакъв лагер за емигранти.

„От тази предварителна среща видяхме още и острия сблъсък между Италия и Франция, като обвиненията в безчовечност, цинизъм и лицемерие бяха твърде остри. Италия тепърва ще води битка и тази битка не е само по въпроса за емигрантите“.

Обратими ли са бежанските процеси?

Вижте повече във видео материала.

 

Последни новини
Още от В развитие