В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Процесите в промишлеността все повече се роботизират

Марсел ван дер Хук, изпълнителен директор АББ България, В развитие, 22.06.2018

Енергийните предизвикателства пред Европа и света са стабилност на електропреносната мрежа, избягване на отклоненията в напрежението, за да няма прекъсване на захранването, управлението на небалансираното потребление, търсене и предлагане. А интелигентните решения наистина са много полезни. Такова мнение изрази Марсел ван дер Хук, изпълнителен директор на АББ България,  в интервю на репортера Хюлия Айваз за предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„АББ има платформа, която анализира цялата тази информация в реално време. В миналото ние реагирахме за минути, ако има промяна в системата, а сега даже секунди са много – реагираме за части от секундата. Автоматизацията навлиза навсякъде и ни помага много“.

Той каза още, че по отношение на промишлеността, все повече неща се автоматизират като процеси и се роботизират.

„28% от глобалното енергоропотребление в света се дължи на електромотори. Много сме активни в разработването на по-ефективни двигатели. Когато оптимизираме електродвигателите, потреблението на енергията може да спадне до 30-40%. Свързаността на тези двигатели е също тенденция, има сензори, които могат да проверят каква е честотата на трептенията, каква е температурата и те са свързани с централни системи за управление“.

„В София вече много неща са станали интелигентни - паркирането, отброяването на секциите на светофарите“, коментира още Марсел ван дер Хук.

„Интелигентен град се гради с много тухли – но не трябва да се впряга каруцата пред коня. Започваме с малките неща, които да доведат до големите решения“.

 Марсел ван дер Хук Радослав Миков бе сред лекторите на конференцията E-Infratech, организиран от Investor.bg.

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие