В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бизнесът трябва да води развитието на блокчейн технологията, а не регулаторите

Маркус Йенсен, старши мениджър в PwC, В развитие, 21.06.2018

Блокчейн технологията продължава развитието си и вече би могло да се каже, че е една зряла технология, която може да се използва в основните случаи на приложение. Навлизането и използването на технологията вече са факт далеч не само във финансовия сектор, а и в много други. Водещ фактор в развитието на технологията трябва да бъде бизнесът. Това каза Маркус Йенсен, старши мениджър в PwC, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Йонсен посочи, че към момента бизнесът разчита на налагането на регулации, за да стартира своите инвестиции, но развитието на технологията трябва да протече по обратния ред.

Регулациите няма да имат приложение, докато бизнесът не инвестира. Технологиите няма как да бъдат регулирани, това, което подлежи на регулация, е именно бизнеса.

Според Йонсен децентрализираната система е причината много регулатори да не разбират същността на технологията. Той добави, че е важно да има комуникация на ранен етап с регулаторите, именно за да се подсигури правилното им разбиране на системата. За да се случи това е необходимо бизнесът и регулаторите да работят заедно.

Към момента блокчейн технологията намира приложение във финансовия, енергийния, логистичния и много други сектори. Най-големите инвестиции в технологията постъпват именно от финансовия сектор, но те са направени най-вече от големите банки, посочи Йонсен. Той коментира още, че технологията е приложима във всеки сектор, в които има взаимодействие на много хора и информацията е ключов фактор.

Като най-голямо предимство на технологията Йонсен посочи прозрачността. Той добави и достъпността до информацията, както и децентрализацията ѝ като други основни предимства на блокчейн технологията.

Недостатъците на блокчейн са пряко свързани с предимствата, каза още Йонсен. Като основен недостатък той посочи нуждата от големи ресурси поради голямото количество информация и мястото, което заема в мрежата.

Вижте целия разговор във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от В развитие