В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кои лидери от ЕС имат интерес от бежанската криза?

Даниел Стефанов, координатор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), В развитие, 20.06.2018

Даниел Стефанов, координатор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Даниел Стефанов, координатор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Някои от политическите лидери в Европа взеха на въоръжение проблема с бежанците. Той е най-лесният начин да се печелят избори в Европа и те го правят. Това каза Даниел Стефанов, координатор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), в предаването “В развитие” с водещ Светозар Димитров.

“Те нямат пряк интерес въпросът да бъде решен. Не е ясно Орбан, който спечели абсолютно мнозинство, основавайки се на тази тема, кой вариант би приел. Защото, ако няма бежанска криза, той ще трябва да търси нов политически инструмент, с който да активира собствените си избиратели. Подобен е случаят в Италия”.

Меркел и Макрон са в по-скоро близки позиции по отношение на политиките, които ЕС трябва да следва за мигрантската криза. И двамата застъпват по-скоро либерално отношение към бежанците. Всички по високите етажи на властта обаче трябва да си дадат сметка, че темата е изключително притеснителна за много от гражданите.

“Европейците успяха през годините да подредят своите общности, градове и държави. В един момент те трудно могат да приемат, че толкова много хора могат да дойдат и да развалят този ред”.

Гостът определи мярката за връщане на мигранти още на границата, която предложи германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, като “не особено смислена” и добави, че тя би сложила края на Шенген. Тя не би била ефективна за държави като България:

“България разполага с около 5100 места за настаняване на бежанци. Ако погледнете статистиката na българската Агенция за бежанци, ще видите, че от 2015 г. са подали заявление за статут около 44 хиляди. От тях около 30 и няколко хиляди са хора, които са подали заявление, но след това са я напуснали и тяхната процедура е била спряна. Това означава, че в добрия случай европейските държави имат възможност да върнат около 30 хиляди бежанци към България, а ние имаме капацитет за 5100”.

Едно подобно връщане на мигранти ще причини на България засилване на антиевропейските, антиимигрантските и антибежанските настроения, както и сериозна политическа нестабилност.

Ако Европа успее да преодолее политизирането на този хуманитарен проблем, тя със сигурност ще намери инструмент да го реши. Оставянето на държавите членки сами да го търсят няма да е печелившо, коментира Даниел Стефанов.

Целия разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие