В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Все още няма пълна политическа криза в Германия

Петър Щурм, политолог, В развитие, 19.06.2018

Все още няма пълна политическа криза в Германия. Така коментира напрежението в управляващата коалиция в Германия политологът Петър Щурм в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Според него това е началото на една криза, която може и да се развие в негативна посока, смята, че е възможно и да се разберат двете сестрински партии.

„Да не забравяме, че те участват заедно на изборите. Така че всякакъв конфликт в коалицията между тях е много опасен“.

По думите му само през последните две седмици рейтингът на двете партии е паднал с около 4%, което е много за стабилната германска политическа система.

„Темата са бежанците. ХСС винаги е била малко по-твърда. Зеехофер преди това повече от 10 години беше премиер на Бавария. Много важна позиция имаше той там. Когато стана вътрешен министър, беше пределно ясно, че неговата политика ще бъде по-твърда от тази на Меркел. И заради това започна този конфликт. Все пак интересите на локално ниво са едни и в случая Зеехофер се опитва да защитава в огромна степен тях, разбирайки откъде идва. А интересите на цялата страна са може би малко по-различни. Тук Меркел е малко между чука и наковалнята. От едната страна е локалното ниво, локалния център на властта, от друга страна е европейското ниво. Тя е по средата на ниво държава“.

 

 

Последни новини
Още от В развитие