В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Токенизация или как се разменя акция на Apple за част от апартамент

Паскал Таларида, CEO Jarvis, В развитие, 19.06.2018

Токенизацията е като блокчейн технологията, без посредници. Тя създава това взаимодействие без никакви граници между различните класове активи. Това каза Паскал Таларида, изпълнителен директор на Jarvis, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Бъдещето на инвестирането ще обхване една демократизация. Например при токенизацията на активи става дума за същите активи, които имаме сега – жилища и т.н. Но това ще е достъпно за всеки един човек, тъй като ще се премахнат всякакви граници – географски и финансови. Това е един свят, в който имаме т.нар. интероперативност, при която може да разменим акция на Apple срещу част от апартамент“.

Таларида обясни, че секюритизацията във финансовата индустрия се нарича токенизация, що се отнася до блокчейн.

„Принципът е същият – имате актив, върху който създавате финансов продукт. Нарича се токен. И този токен представлява съответния актив и може да бъде разменен за други токени“.

Според него хората трябва да се информират и да инвестират умно, за да се избегне създаване на балон. Той смята, че токенизацията има потенциал да създаде такъв голям балон.

„Това се случи с криптовалутите, но те бяха много малък пазар, а балонът при токенизацията би бил много по-огромен. Когато биткойът надмина $10 000 всички теглиха заеми, започнаха да купуват. Това може би няма да се случи с токенизирането, защото няма да има такъв медиен шум, както при биткойна. Но факторът може да бъде същия със същите последствия“.

Последни новини
Още от В развитие