В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Полша направи голямото си завръщане сред инвеститорите на имотния пазар

Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers България, В развитие, 19.06.2018

Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Полша направи „голямото си завръщане“ сред инвеститорите на пазара на недвижимо имущество в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това каза Иглика Йорданова, изпълнителен директор на компанията за недвижими имоти „Colliers“ в България, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Първото тримесечие на 2017 г. Региона на ЦИЕ регистрира 2,8 млрд. евро в сектор, през 2018 г. цифрата е същата.

„Тази година ставаме свидетели на „голямото завръщане“ на Полша. От споменатите 2,8 млрд. евро Полша успя да привлече за първото тримесечие 2 млрд. евро. Това се случи за сметка на Чехия - пазар, който беше изключително силно представен миналата година, където обаче, благодарение на този засилен интерес, се усеща сериозен дефицит на качествен продукт и има сериозен натиск върху нивата на възвръщаемост“.

Полша е интересна с това, че може да предостави капацитет за развитие и извън столицата си, за разлика от България, където имотният пазар се развива основно в София.

Миналата година в България надхвърлихме предишната пикова година 2007 г. и направихме почти 1 млрд. евро инвестиции в сектора на недвижимите имоти. Имайки предвид поставните рекорди през 2017 г. тази година наблюдаваме леко изоставане:

„До момента са инвестирани 292 млн. евро в сектора на недвижимите имоти, за сравенение по същото време миналата година бяхме на 379 млн. евро“.

Въпреки това „фундаментът на пазара е здравословен, за разлика от преди 10 години“, добави експертът.

„Инвестициите се правят разумно и с добра перспектива. Участниците на пазара правят инвестиции с разбиране на пазара, с една добра ликвидност, здравословни нива на лихвите по дълга и добър достъп до дълг“.

Най-голям интерес тази година се проявява към офис площите у нас.

В България все още имаме най-ниските офисни наеми в целия регион. Стоим доста добре от гледна точка на подготвени и образовани кадри, каза още Иглика Йорданова.

Целия коментар вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие