В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво е общото между националния отбор по футбол на Германия и правителството на Меркел

Бойчо Попов, главен редактор в Investor.bg, В развитие, 18.06.2018

Бойчо Попов, главен редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бойчо Попов, главен редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Интересна аналогия между националния отбор по футбол на Германия и германската управляваща коалиция направи в седмичния си обзор за по-важните теми от седмицата главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки

По думите му селекцията на Йоаким Льов не демонстрира блясък, страст и отборна атмосфера, но същото може да се твърди и за коалицията на Ангела Меркел, в която също липсва екипния дух. Очаква се германският вътрешен министър Хорст Зеехофер да даде днес зелена светлина за създаване на гранична полиция, която да не позволява на мигранти, вече регистрирани в други държави в ЕС, да влизат в Германия. Това ще застраши с разцепление коалиционното правителство на Меркел, коментира журналистът.

Той обърна внимание и на темите от миналата седмица от България, цитирайки проучването “Евробарометър”, според което 51% от българските граждани одобряват еврото като валута на страната си. 

“Точно половината от запитаните българи очакват еврото да стане официална валута за страната до 5 години. По-висок е този дял единствено в Хърватия (51%), докато в Швеция почти половината (48 %) смятат, че това няма да се случи никога в тяхната страна”.

Попов посочи, че по думите на финансовия министър Владислав Горанов България ще се опита да се присъедини към банковия съюз на еврозоната и механизма на обменните курсове, който е предшественик на членството в еврозоната, по едно и също време през следващата година.

“Дълговете на държавата нарастват значително – това показа справка на Investor.bg в данните на Министерство на финансите”.

Главният редактор на Investor.bg информира, че за първите три месеца от годината просрочените задължения на администрацията към бизнеса и граждани възлизат на близо 328 млн. лв. общо.

“За същия период на миналата година неразплатените договори са за 236 млн. лв. От разбивката за първото тримесечие на 2018 г. става ясно, че забавените задължения на централното правителство са в размер на 65 млн. лв., а неразплатените средства от социалноосигурителните фондове (в това число и на НЗОК) са в размер на близо 125 млн. лв”.

Той уточни, че в тази сума се имат предвид просрочените плащания на касата към чужди здравни фондове. Общините пък забавили плащания за 138 млн. лв. от началото на годината до края на март.

Кои бяха важните теми за света през изминалата седмица? Какво предстои през следващата?

 

 

Последни новини
Още от В развитие