В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Лихвените проценти в еврозоната може да останат без промяна и следващата година

Николай Стойков, изпълнителен директор на Alaric Securities, В развитие, 15.06.2018

Николай Стойков, риск мениджър в Alaric Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Стойков, риск мениджър в Alaric Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Лихвените проценти в еврозоната може да останат без промяна до края на 2019 г. Това каза Николай Стойков, изпълнителен директор на "Alaric Securities", в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

„Очакванията на пазара говорят за евентуално вдигане на лихвените проценти в еврозоната през декември 2019 г. Това са очаквания, които преди 6 месеца, бяха за юни-септември 2019 г. Може би като наближаваме тази дата, ще трябва да прехвърлим календара за 2020 г.“.

Управителят на Европейската централна банка Марио Драги вчера прояви „гълъбово отношение“ на заседанието на регулатора, твърди експерта.

„Ако започнем от това какви са били изявленията на централните банкери преди 10 години, те са били доста критични, неясни и до известна степен целенасочено недаващи ясна информация за политиката. Това се промени в последните години. Доколкото един банкер не иска да каже твърдо на пазара, че няма да промени нищо в никакъв случай, Драги направи най-близкото нещо, без да каже, че в никакъв случай няма да вдигне лихвите“.

Европа продължава да се движи на различни скорости, германската икономика или северноевропейските страни нямат нужда от нулева или отрицателна лихва, докато южноевропейските страни, особено след събитията в Италия, със сигурност имат нужда. Това е проблем, който централните банкери се опитват да отложат за момента, добави събеседникът.

Той прогнозира, че еврото може да поевтинее до 1,10 за долар до края на годината, макар да подчерта несигурността на предположението си.

„Средата е доста трудна за инвеститорите. Очакванията са до края на годината разминаванията (бел. ред. - между ЕЦБ, Фед и ЯЦБ) да станат още по-големи. /.../ Те би трябвало да дадат една по-голяма волатилност на валутния пазар. Дори агресивното представяне на Фед, като вдигане на лихвите, се очаква да спре. Докато нямаме дори идея кога централните банки в Европа и Япония ще имат по-нормална валутна политика“.

Целия коментар вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие