В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Прозрачността в енергийния сектор ще доведе до по-справедлива цена на електроенергията

Емил Аспарухов, търговец на електроенергия на Българската енергийна независима борса, В развитие, 14.06.2018

Емил Аспарухов, търговец на електроенергия на Българската енергийна независима борса, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Емил Аспарухов, търговец на електроенергия на Българската енергийна независима борса, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което предстои да се случи на пазара на електроенергия не е начало, а е продължение на процес, който има отношения както към ликвидността, така и към прозрачността на пазара. Стъпките, които се предприемат от различните регулаторни органи, са в посока към хармонизация с европейските стандарти. Това каза Емил Аспарухов, търговец на електроенергия на Българската енергийна независима борса (БНЕБ), в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Той посочи, че до голяма степен всичко това е продиктувано от развитието на високите технологии, които все повече намират своето място в бизнеса, както и големите възможности за сектора, които предлага наличието на енергийна борса.

Стъпката е в правилна посока. Тя започна от там, че електроенергията, произвеждана от големите производители вече минава през борсата. Вторият етап е именно този. Има ли повече прозрачност в сектора, тя води до една по-справедлива цена. Това би трябвало да има положително отражение върху пазара.

Като лидер за региона в електроенергийния пазар той посочи Унгария. Тя е в уникалното положение да е свързана с държави като Австрия, Румъния, Сърбия и Украйна, където пазара е най-рано развит и борсата е най-ликвидна, коментира още Аспарухов.

Когато има разлика в цените на електроенергия между две държави, основна функция и мисия на търговците е да доставят електроенергия от държави, предлагащи по-ниска цена, към такива с по-висока.

Според него България вече не е толкова далече от степента на развитие на Унгария. Причина за това са добрите темпове на развитие на енергийната борса в страната. Като едно от основните предимства на енергийната борса той посочи регулативната дейност, тъй като благодарение на нея отпада кредитният риск за търговците.

Вижте във видео материала целия разговор по темата.

Последни новини
Още от В развитие